Psykologien gjemt under rotet

De fleste av oss har opplevd frustrasjon som følge av rot, men er vi klar over hvor mye det egentlig påvirker vår mentale helse?

Nyere forskning kan opplyse oss om hva kaos i hjemmet gjør med hjernen, og hva kaos i hjernen gjør med hjemmet. Disse to henger så tett sammen at når en av de oppstår følger gjerne den andre hånd i hånd, og skaper en ond sirkel det er vanskelig å komme seg ut av.

 

Photo by Eduard Militaru on Unsplash

 

Hvorfor blir det rotete? Hjernen har svaret. 

Det finnes mange grunner til at rot oppstår. Kanskje har vi vært igjennom en periode med stress eller sykdom som har gjort det vanskelig å holde hjemmet under kontroll. Men rot begynner ofte med at vi rett og slett har for mange ting i hjemmet, at det etter hvert «hoper seg opp» med gjenstander vi egentlig ikke har plass til, eller ikke vet hvor vi skal gjøre av.

For mange av oss er det vanskelig å kvitte oss med det overflødige, men hvorfor? Kanskje tror vi at vi vil få bruk for det senere, eller kanskje det har en sentimentalverdi. Overraskende nok har hjernen vår også en annen forklaring på problemet som viser at rot kan skje alle – uansett livssituasjon.

Forskere ved Yale University har nylig funnet ut at områdene i hjernen forbundet med fysisk smerte responderer når vi kvitter oss med ting vi føler oss knyttet til. Hjernen vår ser altså på det å miste en materialistisk ting som fysisk smerte – da er det ikke så vanskelig å forstå at vi vegrer oss for å kvitte oss med selv de mest overflødige ting, og etter hvert som tiden går ender vi opp med fler og fler av disse.

Hva skjer med kroppen og hjernen når det er rotete rundt oss?
Når kaoset først har oppstått kan følelsen av oppgaven vi står foran være overveldende, og vi blir gjerne fristet til å gi opp før vi i det hele tatt har begynt. Vi vet ikke hvor vi skal starte, og ofte finner vi heller ikke tiden til å trå i gang. Vi har tross alt jobb, familie og hobbyer vi vil bruke fritiden vår på. Uheldigvis, i følge nevrovitenskap, vil et uorganisert hjem gjøre oss mindre produktive, og vi har vanskeligere for å fokusere på spesifikke oppgaver fordi hjernen konstant føler seg overveldet og distrahert av rotet som ligger og venter. Med det får vi også mindre fritid, mindre tid til å faktisk rydde, og føler oss i større grad stresset.

En undersøkelse fra 2010 viser at kvinner som opplever hjemmet som et «uferdig prosjekt» eller rotete i gjennomsnitt føler seg mer deprimerte og utmattet enn de med ryddige hjem, og har også høyere verdier av stresshormonet kortisol. 

Men hvorfor er det så viktig for hjernen at det er ryddig rundt oss? Psykiater Ralph Ryback mener at grunnen ligger i våre minste byggesteiner: 

«Menneskekroppen består av titusener av integrerte biologiske og neurokjemiske systemer, som alle er, ja, organisert. Mange av cellene våre opererer på strenge tidsplaner. Selv på atomnivå er vi godt regulert og godt organisert. Uten denne organisasjonen ville kroppene våre kollapse i kaos.

Så det er kanskje ikke så overraskende hvis grunnen til at vi krever symmetri og renslighet i hjemmene våre er en avspeiling av våre egne kropper.»

 

Hvordan løser vi problemet?

Å «kondoe» hjemmet har i den seneste tid blitt et populært begrep blant mennesker som ønsker å holde orden i huset. Dette har dukket opp etter at Marie Kondo sin bok, The Life-Changing Magic of Tidying up, gir innsikt i den japanske ryddekunsten. Hennes første regel er å starte med et godt, gammeldags skippertak, hvor man rydder seg kronologisk gjennom huset og kvitter seg med alt det overflødige – gjerne ved å gi det bort, resirkulere eller donere det – og deretter organisere alt det gjenværende nøye. På denne måten vil det bli lettere å holde det organisert senere, i stedet for at vi faller tilbake til gamle vaner. 

For mange fungerer dette utrolig bra, men det er ikke alltid vi en gang har kapasiteten til å starte på denne store og tidkrevende oppgaven. Da er det godt at vi har mulighet til å be om hjelp, og få huset organisert en gang for alle! Har du tanker rundt psykologi og rot? Vi vil gjerne at du deler de med oss.

 

Ønsker du å lese mer? Her er noen interessante sider om temaet: 

Ralph Rybacks artikkel i Psychology Today: 
https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-truisms-wellness/201607/the-powerful-psychology-behind-cleanliness

Psykiater Emily Deans om å «kondoe» hjemmet: 
https://www.psychologytoday.com/us/blog/evolutionary-psychiatry/201505/the-life-changing-magic-tidying

«Hvordan rot påvirker hjernen (og hva du kan gjøre med det)»: 
https://lifehacker.com/how-clutter-affects-your-brain-and-what-you-can-do-abo-662647035

Les mer
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *